Tuinen anno 2020

Als je in de tuin zit ga je, er vanuit gaande dat je niet hebt gekozen om louter te kiezen voor stenen bestrating en weinig beplanting, min of meer ‘de natuur in’. Precies dat vat de trend voor 2020 samen! Duurzaamheid is hierbij het toverwoord. Dit in combinatie met biodiversiteit en watervriendelijkheid. . Overtollig regenwater loopt snel weg (geen plasvorming) en er is volop ruimte voor groen, zodat vlinders, bijen en andere bestuivers volop toe kunnen happen.

Tuinbranche Nederland zette de volgende drie belangrijke trends voor ons op een rij.

Inner Retreat

De trend Inner Retreat staat in het teken van onthaasten. In de tuin zorgt bijvoorbeeld een houten vlonder voor rust en eenheid. In ovaalvormige uitsparingen zijn borders aangelegd en een vijver. In deze tuintrend zul je geen heftige kleuren of extreme vormen aantreffen. De hangmanden met planten aan de pergola geven de tuin een intieme en extra groene uitstraling, terwijl de planten met fijne blad- en stengelstructuren de buffer vormen tussen de drukke buitenwereld en de behoefte aan rust. Het gebruik van wittinten en transparante materialen versterken het kalmerend effect. Tijdens regenbuien kan het hemelwater eenvoudig wegvloeien in de borders, vijver en via de openingen van de vlonder. De tuin biedt ook een warm welkom aan vogels, vlinders, bijen en andere bestuivers.

Blended Cultures

De digitalisering verbreedt en versmalt onze wereld waardoor we neiging hebben om in een eigen bubbel, met enkel gelijkgestemden, te leven. Deze trend Blended Cultures doorbreekt dit en laat grenzen vervagen. Hier vind je een mix van materialen, werelden en culturen. Ook is plaats voor een zeer bonte mix van verschillende planten, onder meer terug te vinden in een groene wand. Natuurtinten spelen met de felle accentkleuren. Zo krijgt een kas een exotische uitstraling door de ruiten te voorzien van kleurfolie. Meubels en accessoires zijn een mix van lokaal en globaal en geven een vrolijke, ongedwongen en folkloristische sfeer. Hemelwater wordt opgevangen in regentonnen of kan direct de bodem inzakken in de royale borders.

Street Savage

De trend Street Savage zorgt voor alles behalve een geijkte plaatje. Imperfectie en vrijheid vormen het uitgangspunt. In deze voorbeeldtuin is dat vertaald naar een onconventionele uitstraling met invloeden uit de hiphopscene en van de straat. De industriële meubels (om op te chillen) en potten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en de schuttingen zijn beschilderd met graffiti. Op de grond ligt halfverharding (Black Sparkle). Dat geeft een streetlook maar, in tegenstelling tot een betonnen vloer, kan het regenwater wel direct de bodem in zakken. Planten staan veelal in potten in vrolijke kleuren.

De voorbeeldtuinen zijn gratis te bezoeken bij:
Tuincentrum Huiting
Lexmondsestraatweg 2
4133 LA Vianen
T:  0347 37 33 02
W: tuincentrumhuiting.nl

Kees Smit Tuinmeubelen, een van de grootste leveranciers van tuinmeubilair in Nederland, signaleert daarnaast nog een aantal andere trends.

Beach Vibes

Het strand is nooit ver weg! Sterker nog, je kunt je eigen Beach Vibe ervaren door je tuin onder te dompelen met heerlijke strandelementen. Zand mag natuurlijk niet ontbreken, maar wat dacht je van een steigerhouten vlonder als begin van je make-over naar een fijne strandclub!

Zachte strandkleuren meubelen maken het plaatje compleet. Tinten als  blauw en grijs, maar ook aardetinten passen perfect bij deze trend. Ook lichtgekleurde houten en witte meubelen geven je een heerlijk strandgevoel.

Zen Spirit

Geef je tuin een heerlijk ‘zen’ sfeertje met strakke lijnen en materialen zoals bamboe en hout als basis voor een rustgevende tuinoase. Jouw fijne ‘zen’ plekje wordt door zijn minimalistische en tijdloze uitstraling zo al snel het hart van je tuin. Kies voor een neutrale basis die je combineert met enkele rustgevende eyecatchers.

Indian Sunset

Indian Sunset focust zich helemaal op de warme kleuren van een zonsondergang. Precies de kleuren die je lichaam een ontspannend gevoel geven dus. Bij deze trend zie je vooral aarde- en okergele tinten terug en  maak je als het ware een uitstapje naar een andere cultuur hier ver vandaan. Zo haal je met de juiste accessoires een stukje Afrika of India naar je balkon of tuin. Denk hierbij aan kleurrijk aardewerk en fijne stoffen. Maak het af met een kleurrijk vloerkleed. Deze trend is letterlijk en figuurlijk van binnen naar buiten gewaaid.

Tropical Paradise

Waan je in de jungle met een Tropical Paradise thema. Met felgekleurde decoratie kweek je je eigen sfeervolle terras. Niets is daarbij te gek, zelfs gouden accenten zijn toegestaan. Door verschillende kleuren en materialen tuinstoelen creëer je een vrolijk geheel dat je tuin een gezellige en ongedwongen gevoel geeft. Kleed je tuin verder aan met jouw eigen favoriete gewaagde tuinitems. Niets is te gek hierin. kies je voor vrolijke lampionnen, aapjes of flamingo’s? Geniet vervolgens met een heerlijke zoete cocktail van een zinderende zomer!

Meer informatie:
Kees Smit Tuinmeubelen
keessmit.nl