Je keuken optimaal indelen: de ultieme gids

De keuken is het hart van onze woning. We gebruiken ze niet alleen om eten op tafel te toveren, het is  ook een leefruimte waar we onze gasten ontvangen, samenzitten met het gezin of ontspannen na een lange werkdag. Het uitkiezen van je droomkeuken is dan ook een beslissing die niet over een nacht ijs gaat. Door van bij het begin al eens na te denken over de praktische inrichting en handige producten die je daarbij kunnen helpen, ben je zeker dat je al die jaren plezier zal beleven aan je keuken!

Het allerbelangrijkste: voldoende opbergruimte

Bij het uitkiezen van een nieuwe keuken hebben velen vooral oog naar het esthetische. Een mooie, ruime keuken met mooie fronten en een prachtig werkblad staat dan ook hoog op vele verlanglijstjes. Toch is dit niet het enige waar je best bij stilstaat bij de aankoop van je volgende keuken.

Wist je namelijk dat een doorsnee keuken gevuld is met maar liefst 14 volle winkelkarren aan materiaal? Opbergruimte kan je dus nooit teveel hebben. Bovendien wordt een keuken vaak 15 jaar of langer gebruikt dus is het belangrijk om alles een logisch plaatsje te geven. Zo hoef je nooit eindeloos te zoeken naar de juiste ingrediënten of kookgerei om je favoriete gerechten op tafel te toveren. Hoe je dat doet? We delen graag onze tips stap voor stap!

Jouw droomkeuken op maat

Alles begint bij het ontwerp van je keuken. Om jouw droomkeuken te ontwerpen loont het de moeite om vooraf bij een aantal zaken stil te staan, zodat je nieuwe keuken ook werkelijk een droomkeuken wordt. Hierbij stellen we ons de volgende vragen: Hoe groot is je gezin? Sta je dagelijks achter het fornuis of ben je vooral een liefhebber van iets snel op te warmen? Hoe vaak doe je boodschappen? Heb je graag een grote hoeveelheid voorraadproducten klaarstaan op elk moment, of koop je liever enkel wat je de komende dagen nodig hebt?
Bewaar je die voorraadproducten in de keuken of zet je sommige zaken in de berging, de kelder, … ? Dit is allemaal relevante informatie om te delen met je keukenbouwer. Met al deze informatie kan hij  aan de slag gaan om je de meest optimale keuken te bezorgen.

Verhoog het gebruiksgemak van je keuken met keukenzones

Om je keuken zo efficiënt mogelijk in te delen, delen we de keuken op in de vijf werkzones die de belangrijkste activiteiten in je keuken omvatten, namelijk voorraad, opbergen, spoelen en afval, voorbereiden en koken en bakken. We vatten ze hieronder samen:

Voorraad

In deze zone bewaren we alles van voedingsmiddelen. Hiertoe behoren ook je voorraadkast en koelkast. Kortweg: alle ingrediënten om je favoriete gerechten op tafel te toveren!

Opbergen

In deze zone bevinden zich de borden, glazen en bestek. In de ideale opstelling vind je ook de vaatwasmachine in de buurt! Op die manier bespaar je heel wat loopafstand en werk je ergonomischer.

Spoelen en afval

In deze zone kan je de vaatwasmachine en spoelbak terugvinden. Voorzie hier dan ook opbergruimte voor sponzen, handdoeken, afwasmiddelen en andere. Indien mogelijk kan je gebruik maken van een spoelbaklade om extra opbergruimte te creëren.

Voorbereiden

Deze zone kan je vinden tussen de kookplaat en de spoelbak. Hier vind je alles om je gerechten te maken, zoals werkbestek en kruiden. Idealiter is deze werkzone minstens 90 cm breed, zodat er voldoende plaats is voor al je ingrediënten en een grote snijplank.

Koken en bakken

In deze zone vind je het kookvuur, de potten, pannen, ovenschalen,… Kookplezier gegarandeerd!

Deze vijf zones kunnen in elke keuken toegepast worden, ongeacht de vorm en grootte van de keuken. Ben je rechtshandig, dan organiseer je de zones best in de richting van de klok. Ben je linkshandig, richt je je keuken best andersom in. Op deze manier is je keuken optimaal ingericht en wordt er rekening gehouden met loopafstand, ergonomie en bereikbaarheid van alle benodigdheden in elke fase van het koken, van voorbereiding tot het afwassen en het opnieuw opbergen van al je materiaal.

Hou bij dat opbergen ook rekening met de hoogte waarop je zaken opbergt. Berg zaken die je vaak nodig hebt op een goed bereikbare hoogte, bij voorkeur tussen knie- en schouderhoogte. Zaken die je minder vaak gebruikt, zoals een fonduetoestel of friteuse kan je gerust opbergen in een van de hogere opbergkasten. Zo hoef je niet voor dagelijkse benodigdheden op je tippen gaan staan!

Kies voor praktisch, kies voor lades

Voor het ultieme gebruiksgemak kies je beter voor lades in plaats van draaideuren in je onderkasten. Zoek je iets? Trek een lade open en je hebt onmiddellijk een overzicht op de volledige inhoud. Bovendien is alles gemakkelijk bereikbaar. Zo hoef je je nooit meer te bukken om een product te zoeken. Op zoek naar nog meer georganiseerde opbergruimte? Bekijk dan zeker de mogelijkheden van een SPACE STEP. Die zorgt niet alleen voor meer opbergruimte in de plint van je keuken maar is ook een handig opstapje waardoor hoger gelegen kasten gemakkelijk bereikbaar zijn. Voor het meest optimale gebruik qua opbergruimte, kies je best steeds voor bredere, hogere en diepere lades. Door voor één brede lade te kiezen in plaats van twee smalle lades, win je zo’n 15% aan opbergruimte.

Als voorraadkast kan je kiezen voor een SPACE TOWER systeem. Dit is een voorraadkast die volledig uitgerust is met lades, zodat je steeds aan al je favoriete producten kan!

Indelingen doen het werk

Maak gebruik van lade-indelingen om je lades heel gemakkelijk te organiseren, precies zoals jij het graag hebt. Alles krijgt een vaste plaats en je lades worden overzichtelijk ingedeeld. Gedaan met zoeken! Want wie houdt er niet van wat orde en rust? De lade-indelingen van Orgalux helpen je graag om snel en intuïtief alles op te bergen en terug te vinden. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en materialen zodat je zeker de perfecte match vindt voor jouw interieur.

Gedaan met vervelende schuivende indelingen. Orgalux indelingen zijn perfect op maat van Blumlades ontworpen, zodat deze steeds perfect in uw lades passen. Zelfs de kleuren zijn volledig compatibel met de kleuren van de lades, voor de ultieme match! Hou je van een landelijke stijl, dan zijn de houten bestekindelingen misschien iets voor jou. Hou je eerder van een strak, minimalistisch design, zijn de stalen indelingen een perfecte match! Wat de stijl van je keuken ook is, er is steeds een passende indelingen te vinden waarmee je die stijl volledig kan doortrekken.

Wie vooral oog heeft voor het praktische kan kiezen voor onze indeling die gemaakt werd met onze soft touch technologie. Deze is geluidsdempend en zorgt voor rust in de keuken! Indelingen zorgen niet enkel voor een ordelijke besteklade, je kan andere verdelers inzetten in elke lade voor een ultiem gebruiksgemak. Wat dacht je van vakverdelers in de voorraadlades of een handige kruidenhouder voor al je kruidenpotjes? Ze zorgen voor een ordelijk geheel en een vaste plaats voor elk product. Zo merk je ook ineens wanneer een product bijgevuld moet worden!

Keukenhulpjes als finishing touch

De kers op de taart in elke keuken? Keukenhulpjes! Hulpjes als de foliesnijder zorgen er bijvoorbeeld voor dat je geen minuten verspilt aan het afsnijden van een mooi stuk vershoudfolie, maar dat je je tijd en energie kan steken in wat je écht graag doet. Wil je meer rust op je aanrecht of zoek je een veilige oplossing voor je messen met kinderen in huis, kan je gebruik maken van een messenhouder die je in je lade kan opbergen. Het lijken kleine zaken, maar ze zorgen voor een wereld van verschil in je keukenervaring!

Scan je lade en ontvang meteen een voorstel op maat

Kiezen was nog nooit zo eenvoudig! Heb je Blumlades in je keuken, dan wordt de geschikte indeling uitkiezen al helemaal een fluitje van een cent met de Orgalux app. Sinds 2018 werden Blum lades in de Benelux namelijk allemaal uitgerust met een sticker met unieke code. Deze QR-code kan je onderaan de lade vinden en bevat alle specificaties van de lade. Na het scannen geeft de Orgalux app je onmiddellijk enkele voorstellen van indelingen die in jouw specifieke lade passen. Een app downloaden is niet nodig, de pagina opent vanzelf!

In de app kan je kiezen in welke ruimte de lade zich bevindt en wat je graag wil opbergen in de lade. Op basis van deze antwoorden ontvang je dan een gepast productvoorstel, op maat van jouw lade en wensen. De kleur en het materiaal kan je uiteraard ook zelf kiezen, zo kan je er zeker van zijn dat de lade-indelingen perfect afgestemd zijn op het design van jouw keuken!

Is de onderkant van je lade moeilijk bereikbaar, scan dan je lade met de NFC functie van je smartphone!  De technologie in de sticker maakt het mogelijk om met je smartphone in je lade te scannen en je zo bij de app te brengen. Het enige wat jij moet doen, is met je smartphone aan de voorkant van de lade over de bodem “zweven” en je toestel vangt dit signaal zo op. Bij nieuwere toestellen zit dit ingebouwd, bij iets oudere toestellen kan je een NFC app downloaden die het werk voor jou doet.

Wil je het zelf proberen?
Surf op je mobiele toestel naar app.orgalux.com

OF

1. Draai de lade om of zorg dat je er onderaan bij kan.
2. Open een QR-scanner op je smartphone om de code te scannen. Bij vele toestellen zit dit ingebouwd in de camera-app. Een tweede mogelijkheid is de NFC-scanner in je smartphone gebruiken om de sticker te scannen.

3. Scan de code en word meteen doorverwezen naar de app voor een passende indeling op maat van je lade.

Hou de bovenstaande zaken dus zeker in je achterhoofd bij de zoektocht naar een nieuwe keuken. Ze zorgen ervoor dat je kookervaring en je ervaringen in het algemeen in je keuken veel beter worden, waardoor je je kan focussen op zaken die er echt toe doen!

W: orgalux.com.