Matrassen: neem de tijd voor een goede keus

Het is opvallend hoeveel consumenten in krap een kwartier besluiten welk matras zij de komende tien jaar op gaan slapen. Dit terwijl de keus van een matras grote gevolgen heeft. Een goede keus zorgt ervoor dat je uitgeslapen en fit de dag begint en je lichaam zich heeft hersteld gedurende de nacht, een verkeerde keus bereikt het tegenovergestelde: je stapt met rugpijn het bed uit en een gevoel van algehele fitheid is verder weg dan je lichaam aan kan.

Ga voor een goed matras sowieso naar de beddenspeciaalzaak. Ga hier altijd proefliggen. En doe dat dan niet door even tien seconden op je rug naar het plafond van de beddenwinkel te staren, maar doe dit in alle mogelijke posities: op zowel je zij, rug als buik. En zowel uitgestrekt als in de foetushouding. Alleen zo kan je ervaren hoe een matras reageert op jouw houdingen.

SSUCv3H4sIAAAAAAAAA22MvQqAMAyE3+XmDs59FXGINUigWGjSQUrf3VQc3e7nu+vYSSUhdvAhVqpQRlwCJOemVsmkXB6MgETGpwOsk6aTr3S78ua7WPtkEIEAbfsUI/xkm08qZyadV+vmjZG11/UxHrT5H3CTAAAA

Heb je een totaal andere slaaphouding dan je partner, een totaal verschillend gewicht of lichaamsbouw? Kies dan bij voorkeur niet voor een twee persoons matras, maar voor twee aparte matrassen. Houd bij de materiaalkeuze ook rekening met hoe je lichaam reageert op warmte en koude. Buikliggers moeten oppassen dat de ruggenwervel in een holle kromming terecht komt. Voor hen is stevig ligcomfort belangrijk. Zijliggers daarentegen moeten goed opletten dat het matras meerdere zones heeft om comfortabel op te liggen.  Een goed matras zorgt ervoor dat de wervelkolom bij een zijligging in een zo recht mogelijke horizontale lijn ligt en bij een rugligging in een natuurlijke S-vorm. Dit betekent dus ondersteuning bij het stuitje, de schouders en de nek en opvulling in de rugholte.

Allergieën

Veel mensen hebben last van allergieën, met name huisstofmijt. Kies in dat geval voor een matras met een synthetische afdeklaag, anti-bacteriele schilden en een afritsbare (en dus wasbare) tijk.
<Tekst tweede rechterpagina matrassen>

Soorten matrassen

Traagschuim
Traagschuim wordt ook wel geheugenschuim, memoryfoam of NASA schuim genoemd. Het schuim wordt zacht onder invloed van warmte en gewicht en vormt zich zo perfect naar je lichaam. Nadat je bent opgestaan krijgt het matras zijn oorspronkelijke vorm langzaam weer terug.

Latex

Natuurlatex wordt gemaakt van de latexmelk van de rubberboom. Hierdoor is dit matras hernieuwbaar en dus duurzaam, in deze tijd van groot belang. Latex beschikt over een aantal zeer positieve eigenschappen waaronder een zeer hoge natuurlijke veerkracht en puntelasticiteit, een antibacteriële en schimmelwerende werking en een goede ventilatie en permanente luchtstroom doorheen de open celstructuur.

Multi-layer matrassen

Multi-Layer matrassen worden opgebouwd uit meerdere lagen en zijn daardoor vaak meer dan 30 cm dik. Door het gebruik van verschillende materialen ontstaat een hoger comfort. Het matras is dermate dik dat je het niet hoeft om te keren. Je kunt het dus aan één zijde blijven beslapen.

Combispring matrassen

De kern van een combispringmatras bestaat uit een goed ventilerend schuim waarin met de hand honderden veren zijn geplaatst. Zo’n matras heeft door het ontbreken van harde randen over de gehele breedte en lengte hetzelfde ligcomfort. Door het gebruik van de veren ontstaat een optimale ventilatie.

Pocketvering matrassen

De kern van dit matras bestaat, de naam zegt het al, uit in stoffen zakjes verpakte en op het middelpunt verlijmde pocketveren, verdeeld over vijf of zeven comfortzones. De afwerking kan bestaan uit latex, traagschuim of zacht HR-schuim voor maximale aansluiting aan het lichaam.