Slaapkamer: trends 2021

Modern bedroom Interior with armchair 3D rendering

Velen van ons hebben de 70- en 80-er jaren meegemaakt toen iedereen in een kudde achter de opgelegde mode- en interieurtrends aanliep. De tijd waarin iedereen zijn interieur grotendeels hetzelfde inrichtte en zich eender kleedde als de buren, de vriendengroep en de familie. Die tijd ligt definitief achter ons. Er is dan ook niet sprake van één grote trend in 2021. De inrichting wordt nog individualistischer en daardoor lijkt de ene slaapkamer niet per se op de andere. Toch zien we een aantal opvallende zaken.

Corona slaapkamer

Mede ‘geholpen’ door het coronatijdperk is de slaapkamer tegelijkertijd slaapkamer, sportschool en thuiskantoor geworden. Deze trend zet zich naar alle waarschijnlijkheid door als we dit tijdperk (grotendeels) hebben afgesloten. Thuis sporten en thuis werken zijn dermate ingeburgerd dat velen dit zullen blijven doen. Doordat er ruimte moet zijn voor deze activiteiten is het zaak om de omgeving zo multifunctioneel (lees: efficiënt) in te delen. Een minimalistische inrichting is dan vrijwel noodzaak. Scandinavische bedden en – meubilair zijn hierbij een goede keus!

Kleuren

Er is niet sprake van één kleurentrend in 2021. Roze, groen, natuurlijke kleuren als beige, het kan allemaal. Wel zien we meer bedden met fellere kleuren, met name bij de hoofdborden. Deze mag er echt uitspringen! Voor wie toch dichter bij de natuur wil blijven: het bamboe hoofdbord is terug en in het verlengde hiervan blijft ook de kleur beige hot. Helemaal in is het om deze te combineren met grijs.  Tegenstrijdig aan de trend van felle kleuren zien we ook meer wit hout in de slaapkamer terugkomen. Zelfs houten wandpanelen maken een comeback in 2021!

Combineren met texturen is hierbij helemaal in! Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van velours, fleece, rotan of zelfs glad metallic. Ook behang blijft populair, zeker i.c.m. geverfde wanden geeft een behangen muur je kamer een personal touch.

Elegant and quiet bohemian room with cozy interior, wicker chair, pillows, cushions, green plants in flower pot, bed and rug on wooden floor

Bohemian slaapkamer

De Bohemian slaapkamer zet haar opmars voort in 2021. Deze trend is niet geschikt voor mensen die van rust houden. De ‘boho-slaapkamer’ is vooral druk en heeft veel kleuren, decoraties en accessoires. Vanzelf beïnvloed door alle windstreken.

Natuurlijke materialen zoals linnen, hout en wol vormen hierin de basis. Om er geen kakafonie van te maken is het wel zaak om te kiezen voor vloeren en wanden die op elkaar zijn afgestemd qua kleur. Hiervoor zijn geen regels, zolang de kleuren en prints maar wel bij elkaar passen.

Het bed in de bohemian slaapkamer mag vooral vol zijn. Meerdere plaids over elkaar, sierkussens all over the place, het kan allemaal! Zelfs op de grond kun  je kussens laten slingeren om het geheel een nonchalante look te geven.

Kleden hoeven niet per se op de grond, net als in oosterse landen kan je die aan de muur hangen als een echte eye-cather. Ook accessoires en souvenirs vanuit de meest exotische oorden zijn kenmerkend voor de boho-stijl. Last, but not least: planten mogen niet ontbreken! Een smaakvol allegaartje dus, maar who cares? Een echte wereldreiziger wordt daar niet onrustig van!